Полицията в Истанбул е разпръснала малка група демонстранти, които се събраха в най-големия турски град, за да протестират срещу полицейското насилие и да изразят солидарност с протестиращите в САЩ по подобни причини.

Най-малко 29 демонстранти са били задържани, уточни Анадолската агенция.

Според държавната информационна агенция полицейски части за борба с безредиците са разгонили демонстрантите в истанбулския квартал Кадъкьой снощи, след като групата от около 50 активисти е пренебрегнала призивите да се разпръснат.

Някои от протестиращите срещу полицейското насилие са носели плакат на Джордж Флойд, който почина, след като бял полицай в американския град Минеаполис притискаше с коляно врата му, докато проснатият с белезници на земята чернокож мъж викаше, че не може да диша.

Смъртта на Флойд на 25 май предизвика протести, които се разпространиха на територията на целите САЩ, както и на други места по света.

Турските власти често налагат забрани за публични демонстрации или събирания от съображения за сигурност. Правозащитни организации често обвиняват полицията, че използва непропорционална сила, за да разтурва протести.