Хуманитарните паузи във войната в ивицата Газа бяха договорени, за да се даде възможност на втори кръг от ваксинации срещу полиомиелит, насочени към 590 000 деца под 10-годишна възраст, да започнат на 14 октомври, предава "Ройтерс".

"Бяха договорени хуманитарни паузи за конкретни райони. Изключително важно е тези паузи да се спазват от всички страни. Без тях е невъзможно да се ваксинират децата", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел в изявление.

Първият кръг от кампанията за ваксиниране срещу полиомиелит, която започна на 1 септември, достигна целта си от 90% от децата под 10-годишна възраст, съобщи ООН. То беше извършено на етапи в продължение на две седмици по време на хуманитарни паузи в боевете между Израел и палестинските бойци Хамас.

Световната здравна организация (СЗО) потвърди през август, че бебе е било частично парализирано от вируса на полиомиелит тип 2, първият подобен случай на територията от 25 години.

"УНИЦЕФ ще включи добавки с витамин А за укрепване на имунната система на децата. Децата в Газа живеят в изключително лоши хигиенни и санитарни условия", каза Ръсел.

"С допълнителното оборудване за ваксини и хладилни кутии, които пристигнаха вчера, УНИЦЕФ е готов да достави и ваксинира деца, за да спре предаването на полиомиелит", каза тя. "Успехът на първия кръг показва, че когато споразуменията се спазват, можем да свършим работата."

400 000 души са хванати в капан в Северна Газа

400 000 души са хванати в капан в Северна Газа

Най-малко 18 души саубити през нощта при израелски удари