Най-малко 18 души са били убити през нощта при военни удари срещу Газа, съобщава "Ройтерс".

На този фон израелските сили продължават да нахлуват в бежанския лагер Джабалия в северната част на анклава.

Израелската армия посочва, че атаката, която продължава вече пети ден, има за цел да спре бойците на "Хамас" да организират нови атаки от Джабалия и да им попречи да се прегрупират.

Тя многократно е издавала заповеди за евакуация на жителите на Джабалия и близките райони, но палестинските служители и служителите на ООН твърдят, че няма безопасни места за бягство в ивицата Газа.

Палестинската гражданска служба за извънредни ситуации съобщи, че е получила непотвърдена информация, че десетки палестинци може да са били убити в Джабалия и други райони на Северна Газа, но не може да достигне до тях поради израелските бомбардировки.

"Най-малко 400 000 души са хванати в капан в района", заяви ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) Филип Лазарини.

Израел засилва бомбардировките върху Газа на първата годишнина от войната

Израел засилва бомбардировките върху Газа на първата годишнина от войната

От своя страна Хамас заяви, че е ударил търговската столица на Израел Тел Авив с ракетен залп

"Последните заповеди за евакуация от израелските власти принуждават хората да бягат отново и отново, особено от лагера Джабалия. Мнозина отказват, защото знаят твърде добре, че никое място в Газа не е безопасно".

Лазарини посочи, че някои приюти и служби на UNRWA са били принудени да затворят за първи път от началото на войната и че поради липса на основни доставки гладът отново се разпространява в Северна Газа.

"Тази неотдавнашна военна операция застрашава и изпълнението на втората фаза от кампанията за ваксиниране на деца срещу полиомиелит", предупреди той.

По-рано израелските власти увериха, че улесняват доставките на храна до Газа въпреки трудните условия.

Израелската армия, която е в конфликт и с "Хизбула" в Ливан, твърди, че бойците на "Хамас" използват жилищни райони като прикритие в гъсто населената територия, включително училища и болници. "Хамас" отрича тези обвинения.

Израелски въздушни удари поразиха джамия и училище в Газа, загинаха 24 души

Израелски въздушни удари поразиха джамия и училище в Газа, загинаха 24 души

Най-малко 93 души са ранени

Медици съобщиха, че при израелски удар през нощта срещу къща в Шеджая, предградие на град Газа, девет души от едно семейство са били убити. Останалите загинали от нощните удари са намерили смъртта си в централните райони на ивицата Газа.

Израел започна своята офанзива срещу "Хамас" в Газа, след като бойци от палестинската въоръжена групировка нападнаха южните израелски общности на 7 октомври 2023 г., убивайки около 1200 души и вземайки около 250 заложници.

Близо 42 000 палестинци са били убити при последвалата израелска офанзива.