Израел засили своята въздушна и сухопътна офанзива в Газа с повече атаки срещу бойци на Хамас и командни пунктове в понеделник, когато и двете страни отбелязаха първата годишнина от война, която унищожи голяма част от територията и расели милиони хора, предава "Ройтерс".

От своя страна Хамас заяви, че е ударил търговската столица на Израел Тел Авив с ракетен залп, активирайки сирени в Централен Израел. Двама души са били леко ранени, съобщиха от израелската служба за спешна помощ.

Ракетният залп сигнализира трайната способност на Хамас да отвръща на удари въпреки продължителната израелска военна кампания, която сериозно влоши бойните му способности, година след трансгранично нахлуване на Хамас в Израел, което разпали войната.

Съюзникът на Хамас "Ислямски джихад" заяви, че е ударил Сдерот, Нир Ам и други израелски градове близо до Газа с ракети. Израелската армия съобщи, че е свалила пет ракети, изстреляни от Газа.

Водени от Хамас екстремисти нахлуха в израелски градове и села близо до границата на 7 октомври 2023 г., убивайки 1200 души и вземайки около 250 като заложници, според израелските данни.

Последвалата военна кампания на Израел в Газа е убила близо 42 000 палестинци, според данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазване, разсели почти цялото население от 2,3 милиона и причини хуманитарна криза в региона.

Израел твърди, че екстремистите се бият от прикритието на застроени жилищни райони в гъсто населената територия, включително училища и болници. Хамас отрича това.

В понеделник израелски танкове навлязоха в Джабалия, най-големият от осемте исторически градски бежански лагера в ивицата Газа, след като го обкръжиха, казаха жители. Скоро след ракетния залп израелската армия разшири заповедите за евакуация в Джабалия, за да обхване райони в северните градове Бейт Ханун и Бейт Лахия.

Жители казаха, че израелските сили са ударили Джабалия от въздуха и земята, а медиците казаха, че няколко палестинци са били убити, като спасителите не са успели да достигнат до някои от жертвите.

По-късно в понеделник палестински медици казаха, че израелски въздушен удар е убил петима палестинци на запад от Джабалия.

Израелската армия заяви, че е убила десетки екстремисти и е разрушила военната инфраструктура в Джабалия, заявявайки, че операцията ще продължи, за да попречи на Хамас да се прегрупира.

В централния град Дейр ал-Балах, където се укриват милиони разселени хора, израелски въздушен удар удари палатки в болница Ал-Акса, ранявайки 11 души, казаха палестински медици. Израелската армия каза, че е ударила бойци на Хамас, действащи от команден център, вграден в болницата.

По-късно израелската армия нареди на жителите в някои източни квартали на Хан Юнис в южната част на Газа да напуснат домовете си и много семейства започнаха да го правят, товарейки вещи на магарешки колички и рикши.

Понеделник беше първата годишнина от нападението на Хамас на 7 октомври, което доведе до многофронтов конфликт в Близкия изток, докато Израел рязко ескалира кампанията си срещу подкрепяното от Иран въоръжено движение Хизбула в Ливан.

Подкрепяните от САЩ арабски посредници Катар и Египет досега не успяха да постигнат примирие в Газа, което също би могло да помогне за обезвреждането на враждебните действия в Ливан и освобождаването на заложници, задържани в Газа, както и на много палестинци, задържани от Израел.

Израел и Хамас си размениха вината за неуспеха до момента да постигнат споразумение, като всеки обвиняваше другия в добавяне на условия, които считат за неприемливи.

Хамас иска сделка, която слага край на войната и извежда израелските сили от Газа, докато израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща, че войната може да приключи само с изкореняването на Хамас.

Халед Мешаал, ръководител на политическия офис на Хамас в изгнание, призова арабските и мюсюлманските страни в понеделник да стартират "нови фронтове на съпротива срещу Израел в името на свободата и достойнството".

Хизбула удари Израел на годишнината от войната в Газа

Хизбула удари Израел на годишнината от войната в Газа

Израелската полиция потвърди, че ракети са ударили Хайфа, както и голямо пристанище