Руските власти обявиха в четвъртък споразумението с УНИЦЕФ за доставка на 200 милиона дози от ваксината срещу коронавирус "Спутник V". Руският фонд за директни инвестиции (RDIF) заяви в изявление, че с гордост подкрепя усилията на УНИЦЕФ и неговите партньори за осигуряване на равен и широк достъп до коронавирусни ваксини за всички страни. "Ваксинацията е най-добрият начин да се победи пандемията, затова помогнете на хората се чувстват в безопасност, да възстановят икономиките си и да се върнат към нормалния живот."

Решението идва, докато RDIF очаква одобрението на Световната здравна организация (СЗО) за спешно използване на продукта, като искането беше подадена миналата година.

Досега 40 държави дадоха разрешение спешното използване на медикамента.

Също така производителят обяви, че ще започне преговори с Глобалния алианс за ваксини и имунизация (GAVI), за да включи Sputnik V в портфолиото от ваксини COVID-19.

Според Москва, с ваксината към 12 май вече са били ваксинирани по света над 5 млн. души от 30 държави и няма сигнали за тежки реакции. Русия също така вече се обяви за равен достъп до ваксините.

Огласените до момента резултати от третата фаза на клиничните изпитания на руската ваксина "Sputnik V" са противоречиви и непълни, същевременно руската страна и досега не дава достъп до цялостната информация за ваксината. Това обаче стана ясно от публикация по-рано този месец на списание "The Lancet", в която са цитирани позиции на международна група от учени.

Над 5 млн. души в света ваксинирани със "Спутник V"

Над 5 млн. души в света ваксинирани със "Спутник V"

Поставена им е била поне една доза от препарата към 5 май