Налице е значителен упадък на демокрацията в Европа, повече от който и да е друг регион в света. Това показва индексът на демокрацията през 2018 г. на Economist Intelligence Unit.

"Демократичният упадък" е особено забележим в Западна Европа, където състоянието на демокрацията се влошава за трета поредна година.

Най-забележителен упадък се наблюдава в Австрия, Грузия, Унгария и Италия.

Данните на Economist Intelligence Unit отбелязват, че влошаването на качеството на демокрацията е засилило подкрепата за антиелитистките партии и авторитарната политика.

Така например популистката коалиция в Италия, състояща се от популисткото Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига", е довела до спад на страната в класацията от 21-во място през 2017 г. до 33-то през 2018 година.

Възходът на такива партии в Австрия и Италия е "отражение на продължаващия провал на мейнстрийм партиите да дадат решения на тревогите и несигурността на значителни групи от населението", се изтъква в доклада.

Междувременно докладът обръща внимание на изборите в Грузия, където бившият премиер на страната Бидзина Иванишвили, който е милиардер, подкрепи Саломе Зурабишвили, който предложи отписване на дълга на 600 000 грузинци две седмици след изборите.

В доклада се отбелязва, че възникването на популистки политически партии може да е повод за безпокойство. "В Европа, доколкото политическото участие се е увеличило, тъй като избирателите са били ангажирани от популисти, съществува риск през 2019 г. придобивките, които видяхме в индекса на демокрацията, да бъдат обърнати", изтъква Фиона Маки, автор на индекса, пред Euronews.