Медиите и управляващата партия обявиха Клаудия Шейнбаум за победител в президентските избори в Мексико след затварянето на избирателните секции в неделя, съобщава "Ройтерс".

Ако прогнозите им се потвърдят от официалните резултати, тя ще бъде първата жена президент на страната.

Телевизионният канал NMAS и вестник El Financiero съобщиха, че техните анкети показват, че Шейнбаум печели, но не дадоха конкретни данни.

Ръководителят на управляващата партия МОРЕНА Марио Делгадо каза пред привърженици в Мексико Сити, че Шейнбаум е спечелила с "много голяма" разлика.

Интересен факт е, че бабата и дядото на Клаудия Шейнбаум по майчина линия са сефарадски евреи, емигрирали от Пловдив в началото на 1940-те, за да избягат от Холокоста.

Мексико провежда най-големите избори в историята си, помрачени от престъпността

Мексико провежда най-големите избори в историята си, помрачени от престъпността

Гласува се за президент, конгресмени и сенатори, губернатори на 32 щата и множество местни избори

Припомняме, че най-големите избори в Мексико бяха същевременно помрачени и от насилие с убийството на 38 кандидати. Смъртоносното насилие разпали опасения относно заплахата от враждуващи наркокартели за демокрацията. В неделя двама души бяха убити в избирателни секции в щата Пуебла.

Шейнбаум, която убедително води в проучванията на общественото мнение пред основния си конкурент Сочитл Галвес, ще бъде натоварена със задачата да се изправи срещу насилието на организираната престъпност. По време на мандата на президента Андрес Обрадор бяха убити повече хора, отколкото по време на която и да е друга администрация в съвременната история на Мексико.

Победа за Шейнбаум би представлявала голяма стъпка за Мексико, страна, известна със своята "мачо култура".

Победителят трябва да започне шестгодишен мандат на 1 октомври.

Поредно убийство на политик помрачи изборите в Мексико

Поредно убийство на политик помрачи изборите в Мексико

От септември насам в Мексико са убити най-малко 28 кандидати за изборни политически постове