Мексико провежда в неделя най-големите избори в историята си, съобщава "Ройтерс".

Почти 100 милиона мексиканци имат право да гласуват. Те трябва да изберат президент, конгресмени и сенатори, губернатори на 32 щата и множество местни избори. Общо над 20 000 мандата ще бъдат разпределени между избирателите.

Съобщава се за висока избирателна активност.

Първите официални предварителни резултати се очакват късно в неделя.

Кандидатът на управляващата партия Клаудия Шейнбаум имаше сериозна преднина пред съперниците си за поста в проучванията и се очаква да стане първата жена президент на страната.

Снимка 667669

Източник: EPA/БГНЕС

Шейнбаум водеше с около 20 процентни пункта пред нейния най-близък съперник, Сочитл Галвес  от опозиционна коалиция, съставена от Институционалната революционна партия (PRI), която управлява Мексико в продължение на около седем десетилетия до демократичните избори през 2000 г., дясната PAN, и лявата партия PRD.

Шейнбаум пред журналисти заяви, че това е исторически ден.

"Всички трябва да излязат да гласуват", призова Шейнбаум, физик и бивш кмет на Мексико Сити, по време на предаване на живо по местна телевизия.

Поредно убийство на политик помрачи изборите в Мексико

Поредно убийство на политик помрачи изборите в Мексико

От септември насам в Мексико са убити най-малко 28 кандидати за изборни политически постове

Настоящият президент Андрес Обрадор, ментор на Шейнбаум, поздрави поддръжниците и позира за снимки, докато излизаше от президентския дворец, за да гласува със съпругата си Беатрис Гутиерес Мюлер.

Галвес, бизнесдама и сенатор, също беше видяна да разговаря с поддръжници, когато пристигна да гласува малко след отварянето на избирателните секции.

Лопес Обрадор повлия на кампанията, опитвайки се да превърне вота в референдум за своя политически проект, който Шейнбаум, левичар, обеща да продължи.

Надпреварата беше помрачена от убийството на 38 кандидати по време на кампанията, най-много в съвременната история на страната. Това подклажда опасения относно заплахата от враждуващите наркокартели за демокрацията в Мексико.

Победа на Шейнбаум или Галвес ще бъде обявена за голяма стъпка в Мексико, с първата жена лидер в страна, често критикувана за своята "мачо култура".

Победителят ще се изправи пред огромни предизвикателства, сред които насилието и организираната престъпност, допринесли за убийството на повече от 185 000 души, откакто Лопес Обрадор встъпи в длъжност през декември 2018 г.

Това насилие, заедно с недостига на електричество и вода, е проблем, тъй като Мексико се опитва да убеди производителите да се преместят като част от тенденцията за близък пазар, при която компаниите преместват веригите за доставки по-близо до основните си пазари.

Победителят също така ще трябва да се бори какво да прави с Pemex, държавния петролен гигант, който претърпя спад в производството от две десетилетия и тъне в дългове.

Двамата кандидати обещаха да разширят социалните програми, което може да бъде предизвикателство на фона на големия дефицит тази година и бавния растеж на БВП от едва 1,5%, очакван от централната банка през следващата година.

Снимка 667670

Източник: EPA/БГНЕС

Шейнбаум отхвърли твърденията на опозицията, че ще бъде "марионетка" на Лопес Обрадор, въпреки че обеща да продължи много от неговите политики, включително тези, които помогнаха на най-бедните в Мексико.

Новият президент, който трябва да започне шестгодишен мандат на 1 октомври, също така ще се изправи пред поредица от напрегнати преговори със Съединените щати относно огромните потоци от мигранти, пътуващи към САЩ, пресичащи Мексико, и сътрудничеството в областта на сигурността относно трафика на наркотици време, когато епидемията от фентанил в САЩ бушува.

Мъск за южната граница: Америка се превърна в убежище за най-лошите престъпници в света

Мъск за южната граница: Америка се превърна в убежище за най-лошите престъпници в света

Ситуацията с нелегалните мигранти доминира и в кампанията за президентските избори

Мексиканските власти очакват тези преговори да бъдат по-трудни, ако президентството на САЩ бъде спечелено от Доналд Тръмп през ноември. Тръмп обеща да наложи 100% мита върху китайските автомобили, произведени в Мексико, и каза, че ще мобилизира специални сили за борба с картелите.