Управляващата коалиция в Япония със сигурност губи парламентарното си мнозинство. Това показват все още неокончателните резултат на парламентарните избори, проведени в неделя. Това съобщава обществената телевизия NHK, цитирана от "Ройтерс". 

Очаква се резултатите да бъдат окончателно оформени в понеделник сутринта.

При 90% от гласовете, Либерално-демократическата партия (ЛДП) на премиера Шигеру Ишиба, която управлява Япония през почти цялата ѝ следвоенна история, и младшият коалиционен партньор "Комейто" имат 192 от 465-те места в долната камара на парламента. 

Това ще бъде най-лошият изборен резултат, откакто коалицията за кратко загуби властта през 2009 г.

"Тези избори бяха много трудни за нас", призна Ишиба по-рано вечерта. Ишиба каза, че ще изчака окончателните резултати, преди да обмисли потенциални коалиции или други споразумения за споделяне на властта.

Партиите имаха мнозинство в парламента преди разпускането на Камарата на представителите.

Основната опозиционна партия - Конституционната демократическа партия на Япония (CDPJ), е на път да спечели 135 места - скок от предишните ѝ 98.

Необходими са 233 места за мнозинство.

При този резултат обаче, нито една от партиите няма да има достатъчно места за абсолютен контрол и може да се наложи да търсят коалиции с други партии.

Япония е на прага на политически обрат

Япония е на прага на политически обрат

Данни от екзитполовете показват, че управляващите губят парламентарното си мнозинство

Около 1 300 кандидати се бореха за 465 места в парламента. 

Припомняме, че резултатите не са изненадващи. Подобни бяха те и от екзитполовете, разпространени по-рано през деня. Проучване на вестник "Асахи Шимбун" също показа поражение за управляващите. 

Това повишава несигурността относно състава на следващото правителство и перспективите за четвъртата по големина икономика в света.

Снимка 688567

Източник: EPA/БГНЕС

Проучванията на NHK показаха, че най-важните въпроси за избирателите са икономиката и инфлацията. Скандалът с партийните средства в ЛДП също е актуална тема. Именно заради този скандал предишният министър-председател Фумио Кишида напусна поста на лидер на ЛДП.

Ишиба свика предсрочните избори веднага, след като беше избран да оглави партията миналия месец, надявайки се да спечели публичен мандат за премиерския си пост.

Nikkei определи също така повишаването на цените, слабото потребителско търсене и намаляването на населението проблеми, които тревожат жителите. Освен това активно се обсъждат въпроси, свързани с външната политика и националната сигурност, по-специално укрепването на отбранителните способности на страната.

WSJ: Тръмп има крехка преднина пред Харис в навечерието на президентските избори в САЩ

WSJ: Тръмп има крехка преднина пред Харис в навечерието на президентските избори в САЩ

Редица фактори все още могат да повлияят на резултата от изборите

"Ройтерс" припомня също, че вотът се проведе девет дни преди президентските избори в Съединените щати - най-близкият съюзник на Япония.