Доналд Тръмп има крехка преднина пред Камала Харис в президентската надпревара. Това сочат данните от проучване на Wall street journal, проведено в периода 19-22 октомври сред 1500 пълнолетни граждани. Бившият държавен глава води с 47% процента, докато опонента му се ползва с 45 процента подкрепа.

Проучването предполага, че порой от негативна реклама в кампанията и представянето на самите кандидати са подкопали някои от положителните впечатления от Харис, които избирателите са развили, след като тя смени президента Байдън като предполагаем и след това потвърден кандидат на Демократическата партия. Възгледите за Харис станаха по-негативни от август, когато равни дялове от гласоподавателите гледаха на нея положително и неблагосклонно. Сега неблагоприятните мнения са доминиращи с 8 процентни пункта, 53% към 45%. Нещо повече, гласоподавателите дават на Харис най-лошата й оценка за работа като вицепрезидент.

От друга страна, възгледите за Тръмп станаха по-розови. Гласоподавателите си спомнят времето му като президент по-положително, отколкото когато и да било в този изборен цикъл, с 52% одобряване и 48% неодобрение за представянето му на поста - 4-точкова положителна оценка за работата, която контрастира с 12-точковата отрицателна оценка за Харис. Нещо повече, гласоподавателите дават солидно предимство на Тръмп в повечето случаи, когато бъдат попитани за дневния ред и политиката на кандидатите. С 10 пункта повече гласоподаватели имат благоприятно от отрицателно мнение за икономическия план на Тръмп за страната, докато неблагоприятните възгледи за икономическия план на Харис надвишават положителните възгледи с 4 пункта.

Проучването на WSJ отбелязва, че и двата лагера са хвърлили огромни средства за предизборната кампания. Тръмп и неговите съюзници са похарчили повече от 378 милиона долара за участия, телевизия, радио и дигитални реклами, откакто партийните конвенции приключиха в края на август. Харис и нейните съюзници са похарчили повече от 625 милиона долара, като голяма част от тях са насочени към представянето й при по-благоприятни условия на избирателите.

Редица фактори все още могат да повлияят на резултата от изборите. Тъй като и двете кампании се надпреварват да привлекат гласоподаватели, които застават на техния кандидат, проучването установи, че и двете кампании имат предизвикателство за мотивация. Около 74% от чернокожите гласоподаватели, група, която силно подкрепя Харис, твърят, че определено ще гласуват, в сравнение с 81% от белите избиратели, група като цяло, която клони към Тръмп. Предизвикателството пред Тръмп изглежда е в мотивирането на младите мъже, които клонят към него и които показват по-малко ентусиазъм при гласуването, отколкото младите жени, които клонят към Харис. Резултатът в тясно разделени щати може да се сведе до това коя от тези групи ще излезе в най-голям брой, както и до техния окончателен избор на кандидат.

Бившият президент увеличи преднината си като кандидат, който най-добре се справя с икономиката, като повече гласоподаватели го избират пред Харис с 12 пункта, в сравнение с 8 пункта през август. Преднината му пред Харис като най-добър в справянето с имиграцията е нараснала също.

WSJ: Тръмп води пред Харис по отношение на войните в Близкия изток и Украйна

WSJ: Тръмп води пред Харис по отношение на войните в Близкия изток и Украйна

Харис води с незначителни 2 процентни пункта в Аризона, Джорджия и Мичиган, Тръмп е с 6 пункта в Невада и 1 в Пенсилвания