Бившият президент републиканец Доналд Тръмп има предимство пред вицепрезидента от Демократическата партия Камала Харис по отношение на това кой би се справил по-добре с войните в Украйна и Близкия изток, показа проучване на общественото мнение на Wall Street Journal.

Като цяло, анкетата, публикувана в петък, показа, че Харис и Тръмп са с много близки резултати в седемте щата, които биха могли да решат президентските избори през ноември.

Проучването показа, че Харис води с незначителни 2 процентни пункта в Аризона, Джорджия и Мичиган, Тръмп води с 6 пункта в Невада и 1 в Пенсилвания, а двамата са изравнени в Северна Каролина и Уисконсин. Анкетата е проведена сред 600 регистрирани избиратели във всеки щат.

Резултатите повтарят други социологически проучвания, отразяващи напрегната надпревара преди изборите на 5 ноември, докато американците се борят с опасенията относно икономиката, имиграцията, правата на жените и демократичните ценности на нацията при избора между двамата кандидати.

Проучване на "Ройтерс"/Ipsos тази седмица също установи, че Тръмп и Харис са в близка надпревара на национално ниво, като Харис е малко по-напред с 46% срещу 43%.

Проучванията сред гласоподавателите на колебаещите се щати могат да бъдат важен индикатор, като се има предвид, че резултатите от Избирателната колегия за всеки щат ще определят победителя, като седемте щата на бойното поле вероятно ще бъдат решаващи.

Харис би спечелила малко мнозинство в Избирателната колегия, ако спечели щатите, в които има предимство в анкетата на WSJ.

Според анкетата на WSJ Тръмп води пред Харис в седемте щата с 50% на 39% за това кой е най-способен да се справи с войната на Русия в Украйна. Тръмп също има преднина от 48% до 33% пред Харис за това кой е по-подходящ да се справи с войната Израел-Хамас.

Повече гласоподаватели казаха, че подкрепят Тръмп по отношение на икономиката и имиграцията, докато повече казаха, че Харис би свършила по-добра работа, когато става въпрос за жилища, здравеопазване и грижа за хората, установи проучването на WSJ.

Тръмп поиска извънредна защита от армията в САЩ

Тръмп поиска извънредна защита от армията в САЩ

След получени заплахи и няколко нападения на предизборни събития