Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен помоли страните членки на ЕС да дарят на Украйна част от ваксините си срещу коронавируса. Тя обяви това във видеообръщение, разпространено в Киев на форума "Украйна 30. Коронавирус: предизвикателства и отговори".

"В допълнение към COVAX, помолих и други членове на ЕС да дарят част от ваксините си на Украйна", отбеляза тя, цитирана от ТАСС.

Украйна забрани използването на руски ваксини срещу COVID-19

Украйна забрани използването на руски ваксини срещу COVID-19

Все още няма одобрена ваксина в Украйна

Шефът на Европейската комисия съобщи, че Украйна ще получи първите дози ваксини по COVAX през февруари, а до лятото - още няколко милиона дози. Тя също така припомни, че от началото на пандемията ЕС е помогнал на Киев с медицински маски и обдишващи апарати, а също е дарил 200 млн. евро за подкрепа на украинския бизнес по време на карантината.

Киев води преговори с всички световни производители на коронавирусни ваксини, с изключение на руските. В края на миналата година беше подписан договор за доставка на над 1,9 млн. дози ваксина на китайската компания Sinovac Biotech.

Украйна също така очаква доставката на ваксини по програмата COVAX: на първия етап Киев обяви, че ще получи 1,2 млн. дози от препарата, а общо според Министерството на здравеопазването, на Украйна трябваше да бъдат доставени 8 млн. дози. В края на миналата седмица властите на страната обявиха, че през февруари страната ще получи първите 12 млн. дози ваксина срещу COVID-19, произведени от фармацевтичните компании AstraZeneca и Novavax.