Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пристига в Украйна в петък, за да покаже непоколебимата подкрепа на Европа в борбата срещу Русия.

Това каза тя вчера, цитирана от АФП.

"Украинският народ заслужава нашата солидарност. Ето защо утре ще пътувам до Киев", каза тя пред репортери по време на посещение в Стокхолм. Искам да изпратя много силно послание за непоколебима подкрепа към украинския народ и неговата смела борба за нашите общи ценности.

По-рано тази седмица ЕС обяви, че Фон дер Лайен ще пътува до Киев по някое време "тази седмица", придружена от дипломатическия ръководител на ЕС Жозеп Борел.

Двамата трябва да се срещнат с президента на Украйна Володимир Зеленски, преди да присъстват на събитието Stand Up For Ukraine във Варшава в събота.

И Урсула фон дер Лайен заплаши Москва с отрязване от световните финансови пазари

И Урсула фон дер Лайен заплаши Москва с отрязване от световните финансови пазари

Санкциите ще имат мащабни последици...

Посещението ще дойде след посещението, направено миналия петък от председателя на Европейския парламент Роберта Мецола - първото пътуване до Украйна на ръководителя на институция на ЕС от началото на войната.

Мецола заяви тогава, че не се съмнява, че в Буча е имало военни престъпления и заяви, че кадрите от Буча не са фалшиви. Тя смята, че виновните трябва да носят отговорност за случилото се там. 

Запитана дали Путин трябва да бъде обвинен във военни престъпления, Мецола отговори утвърдително: "Без съмнение," каза тя.

Чешкият, полският и словенският премиери на 15 март посетиха Киев в първото пътуване на лидерите на Европейския съюз след началото на руската инвазия на 24 февруари.