Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на свой ред заяви, че подготвените от Запада санкции при руска инвазия в Украйна "по същество ще отрежат Русия от международните финансови пазари", съобщи Дойче веле. По-рано британският премиер Борис Джонсън предупреди, че при военна ескалация на украинска територия, руските кампании няма да могат да извършват сделки с щатски долари и британски лири.

Борис Джонсън: Путин не усеща наближаващата катастрофа

Борис Джонсън: Путин не усеща наближаващата катастрофа

Санкциите ще нанесат мощен удар срещу руската икономика…

Фон дер Лайен коментира пред ARD, че ако бъдат приложени санкциите, планирани от ЕС и САЩ, ще породят мащабни последици за руската икономика.

Предвижда се ограничителните мерки да бъдат насочени срещу "стоки, от които Русия се нуждае за модернизацията и диверсификацията на своята икономика".

Фон дер Лайен посочи, че по отношение на тези стоки Западът има световно лидерство и Русия няма с какво да ги замени.

ЕК готова със санкции спрямо Русия в енергийния и технологичния сектор

ЕК готова със санкции спрямо Русия в енергийния и технологичния сектор

Урсула фон дер Лайен обяви, че санкциите са съгласувани

Същевременно председателката на ЕК не смята, че санкциите трябва да се приложат незабавно и че трябва да се даде шанс за дипломатическо решение на кризата.

"И този прозорец на възможностите досега остава отворен", подчерта тя.

По думите й, окончателното решение сега зависи от руския президент Владимир Путин. Тя смята, че Русия много внимателно слуша това, което казват дипломатите от западните страни.

Байдън и Путин приеха предложението на Макрон за среща на високо равнище

Байдън и Путин приеха предложението на Макрон за среща на високо равнище

Поканен е и Зеленски…

Фон дер Лайен изтъкна, че руската икономика "почти изцяло е ориентирана към изкопаемите горива - петрол, въглища и газ", които представляват две трети от руския износ и половината от държавния бюджет на Русия се "захранва" именно от тях.

Нищо добро не очаква Русия, ако нейната икономика понесе още един силен удар от въвеждане на санкции, предупреди председателката на Европейската комисия.