Санкциите на ЕС спрямо Русия в случай на война с Украйна ще засегнат енергийния сектор и високите технологии. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при откриването на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщи ТАСС.

По традиция това е най-голямото събитие, посветено на темата сигурност, посещавано от световни политически лидери, президенти, премиери, външни и военни министри с представители на бизнеса и международни организации. Тазгодишната конференция се провежда под знака на напрежението в Източна Европа и знаково без присъствието на Руската федерация. Фон на конференцията е не само ескалацията в Донбас, която започна вчера със съобщения за два инцидента и в двете обявили независимост републики ДНР и ЛНР, но и мащабните военни учения, които провежда Русия. Лично президентът Владимир Путин ръководи учението днес, което както бе обявено ще включи ядрената триада и маневри със стратегическо оръжие. 

Урсула фон дер Лайен постави акцент върху това, че ЕС и НАТО запазват пълно единство в условията на украинската криза. Ние вече съгласувахме сериозни санкции против Русия, обяви председателят на ЕК и отново посочи Русия като провокатор на конфликта.

Припомняме, че финансовите министри на страните от Г-7 предупредиха преди седмица Русия с "масивни икономически последствия", в случай че нахлуе в Украйна. Паралелно с това бе обещана бърза и решителна подкрепа за украинската икономика. А Великобритания даде по-големи правомощия на правителството да налага нови строги санкции срещу Русия.

Байдън убеден, че Путин е взел решение за Украйна

Байдън убеден, че Путин е взел решение за Украйна

По думите му, руските въоръжени сили възнамеряват да атакуват Украйна в близките дни

Промяна в последния един месец има и в позицията на Германия, която вече на няколко пъти предупреди, че изградения, но непуснат в действие "Северен поток - 2", може и да не заработи в случай на агресия спрямо Украйна.