Финансовите министри на страните от Г-7 предупредиха Русия с "масивни икономически последствия", в случай че нахлуе в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Те обещаха бърза и решителна подкрепа за украинската икономика.

"Продължаващото натрупване на руска армия по границите на Украйна е повод за сериозна загриженост. Ние, финансовите министри от Г-7, подчертаваме готовността си да действаме бързо и решително в подкрепа на икономиката на Украйна", се посочва в съвместно изявление.

И Г-7 се събира заради Украйна

И Г-7 се събира заради Украйна

Срещата е насрочена за 24 февруари

Членките на Г-7 предупреждават, че всяка по-нататъшна военна агресия от страна на Русия срещу Украйна ще бъде посрещната с бърз, координиран и силен отговор.

Готови сме колективно да наложим икономически и финансови санкции, които ще имат огромни и непосредствени последици за руската икономика, подчертават още те.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Великобритания прие закон за по-широки санкции срещу Русия

Великобритания прие закон за по-широки санкции срещу Русия

В опит да разубеди Кремъл от агресия спрямо Украйна