В събота Русия ще проведе планови учебни маневри с участието на ядрената триада. Това съобщава Министерството на отбраната на Руската федерация, а самото учение ще бъде под ръководството на върховния главнокомандващ въоръжените сили на Русия Владимир Путин.

Към т.нар. ядрена триада се отнасят стратегическата авиация, междуконтиненталните балистични ракети и ядрените подводници.

В преса на руското МО се посочва, че учението е насочено към маневри за стратегическо сдържане, а в него ще бъде изпълнен и пуск на балистични и крилати ракети.

Руските военни около Украйна вече са 149 000, тревожен Киев

Руските военни около Украйна вече са 149 000, тревожен Киев

Украйна засилва отбраната си, но няма да настъпва срещу Донбас или Крим

В учението ще се включат Въздушно-космическите сили, Южният военен окръг, ракетните войски със стратегическо назначение, Северният и Черноморският флот.

Учението на стратегическите сили е било планирано предварително в рамките на проверката на готовността на структурите на военно управление, се посочва още в съобщението.

Новината за предстоящото учение идва на фона на засилените опасения на Запада, че Русия се готви да нахлуе в Украйна.

Русия изтегля още войски от Крим на фона на скептицизма на Запада

Русия изтегля още войски от Крим на фона на скептицизма на Запада

Военните части се връщат в постоянните си бази след приключването на учения

Днес украинските правителствени сили и проруските сепаратисти съобщиха за засилен обстрел в Източна Украйна за втори пореден ден - ескалация, която Вашингтон и други западни съюзници смятат, че може да бъде част от руски претекст за нахлуване в Украйна.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че броят на руските войски около Украйна е достигнал 149 000 души. Той посочи и че Киев засилва отбраната си, но няма намерение да преминава в настъпление срещу Донбас или Крим.

На фона на скептицизма на Запада пък Русия обяви, че изтегля още танкове и други бронирани машини от районите до границата с Украйна.