Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и шведският премиер Улф Кристерсон проведоха съвместна пресконференция за началото на шведското председателство на ЕС. Двамата говориха много за войната и отношенията на Украйна с ЕС, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Първият транш от финансовата помощ от ЕС през 2023 г. в размер на 18 милиарда долара ще пристигне в Украйна през януари и ще бъде най-големият транш от помощта на ЕС за Киев.

През февруари ръководителите на ЕС ще посетят Украйна, за да се срещнат с правителството. Докладът за реформите в страните кандидатки за ЕС, който ще бъде публикуван през есента, ще бъде следващата важна стъпка за ЕС в процеса на присъединяване на Украйна.

Председателят на ЕК засегна и газовите доставки и ситуацията на газовия пазар в Европа. От началото на войната Русия е спряла 80% от доставките на газ за Европа, но европейските власти успяват да диверсифицират доставките. "Твърдата работа се отплати. Цените на газа днес са по-ниски, отколкото преди руската инвазия", каза Фон дер Лайен.

Германия дава един милиард евро на Украйна догодина

Германия дава един милиард евро на Украйна догодина

Най-активни в подкрепата за Украйна са Зелените