Германското правителство е заделило допълнителни един милиард евро от бюджета си за 2023 г. в подкрепа на Украйна, като парите са предназначени за защита срещу руски кибератаки и събиране на доказателства за военни престъпления, показва документ, видян от Ройтерс.

Допълнителното разпределение идва на фона на спорове относно това дали Германия трябва да увеличи предоставянето на военна помощ на Украйна, която твърди, че се нуждае от офанзивни бойни оръжия, включително танкове, за да се справи с руската армия.

Германия е третият по големина военен донор на Украйна, макар и далеч зад Съединените щати, чиито доставки на оръжия бяха от решаващо значение за успехите на украинските въоръжени сили на бойното поле.

Германия изпраща нова партида оръжия на Украйна

Германия изпраща нова партида оръжия на Украйна

Най-новата германска зенитно-ракетна система IRIS-T

"Бюджетът на Украйна ясно показва, че нашата подкрепа надхвърля важните и необходими доставки на оръжия", каза Робин Вагенер, депутат от Зелените, който председателства парламентарната група за Украйна.

"Инвестираме значително в мира в Европа и Украйна," казва той

Част от парите ще подкрепят екипи, регистриращи доказателства за нарушения на човешките права и военни престъпления, включително тези, разкрити след изтеглянето на Русия.

Допълнителни пари ще отидат и за подкрепа на гражданското общество в по-широкия регион, включително защита на журналистите в Беларус, Русия и Украйна.

Съединените щати бързат да подсилят европейската подкрепа за Украйна

Съединените щати бързат да подсилят европейската подкрепа за Украйна

Високите цени на енергията притесняват съюзниците