Американски военни считат, че 6 години ще са достатъчни на Иран, за да произведе атомна бомба.

Както генералите заявиха по време на изслушване в Конгреса на иранските учени е нужна около година, за да произведе необходимото за това количеството високо обогатен уран.

След това от 3 до 5 години ще отидат за разработка на самото устройство за прилагане на практиката на урана, пише БиБиСи.

По думите на директора военното разузнаване генерал Роналд Бърджис центрофугите в Натанз произвеждат само ниско обогатен уран и до този момент нито веднъж да са използвани за производство на високо обогатен.

Според заместник директорът на съвета на Обединените началник щабове на въоръжените сили генерал Джеймс Картрайт, ако Иран премине към производство на 90% обогатен уран, необходим за производство на бомба, то само до няколко години ще създаде самото оръжие и ще проведе необходимите за това изпитания.

Припомняме, преди няколко дни президентът на Иран Махмуд Амхадинеджад обяви, че страната му пуска центрофуги от ново поколение, които значително ще ускорят процеса на обогатяване на уран.

Програмата, която развива Иран за обогатяване на уран, е основна причина за опасенията на западните държави, въпреки че Техеран уверява, че програмата е насочена единствено и само към граждански и мирни цели.

Представителите на Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ и Франция възобновиха преговорите по ожесточаване на санкциите по отношение на Иран.
Не е ясно обаче дали предложенията на САЩ ще бъдат одобрени в СС на ООН и от Китай, и Русия, въпреки че президентът Дмитрий Медведев предупреди вече Иран.

Според непотвърдена официално информация в проектопредложението за нови санкции се засягат сферите на енергетиката, корабоплаването, финансите, както и ембарго за доставка на въоръжение и технологии по отношение на членовете на революционната гвардия.