Посолството на САЩ в иракската столица Багдад е било атакувано днес от терористични групи.

"Сградата на посолството на САЩ беше атакувана тази вечер от терористични групи, които се опитваха да подкопаят сигурността, суверенитета и международните отношения на Ирак", съобщиха служители на посолството в "Туитър". "Отдавна сме обявили, че тези видове осъдителни атаки са нападение не само върху дипломатическите съоръжения, но и върху суверенитета на самия Ирак.

В изявлението не се предоставя повече подробности за случилото се.

Асошиейтед прес, позовавайки се на иракски служители по сигурността, съобщи, че най-малко четири ракети са били насочени към зелената зона на посолството, три от които са ударени в периметъра на посолството. Четвъртата е ударила училище в близък жилищен комплекс.

Свидетели са съобщили пред АП, че са чули защитната система на посолството по време на атаката.

Ракета "Катюша" удари военна база със сили на САЩ в Ирак

Ракета "Катюша" удари военна база със сили на САЩ в Ирак

Няма пострадали при атаката

През този месец бяха извършени няколко опита за атаки, насочени към райони, където се намира американски служители в Ирак и Сирия.

Атаките започнаха на 3 януари, което беше втората годишнина от убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани.

Тогава бяха свалени два дрона, приближаващи се до база, в която се помещават американски войски близо до летището в Багдад. Ден по-късно, на 4 януари, е засечен втори опит за атака срещу авиобаза Ал ан-Асад.

След това на 5 януари имаше две отделни атаки срещу американските сили в Ирак и Сирия. При един инцидент ракета удари същата база, която беше насочена преди дни.

Отделно, силите бяха насочени от осем кръга на непряк огън по Грийн Вилидж в Сирия, който според официалните лица е извършен от подкрепяна от Иран милиция.

В Ирак свалиха въоръжени дронове, насочени срещу база с американски военни

В Ирак свалиха въоръжени дронове, насочени срещу база с американски военни

2 г. след гибелта на Солеймани…

САЩ приключиха бойната мисия срещу "Ислямска държава" през декември, но около 2500 войници остават в Ирак с консултантска роля.