Ракета "Катюша" удари иракска военна база, в която са разположени американски сили, близо до международното летище в Багдад, предаде "Ройтерс", позовавайки се на иракски военни източници.

В изявление на иракската армия се уточнява, че е открила ракетна установка с една ракета в квартал "Ал Джихад" в западната част на Багдад близо до летището.

Източниците са посочили, че при инцидента няма пострадали.

В Ирак свалиха въоръжени дронове, насочени срещу база с американски военни

В Ирак свалиха въоръжени дронове, насочени срещу база с американски военни

2 г. след гибелта на Солеймани…

Представители на САЩ предупредиха през последните седмици, че очакват нарастване на атаките срещу американските сили в Ирак и Сирия, отчасти заради втората годишнина от убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани.

Въпреки че засега никой не е поел отговорност за атаките през последните дни, иракски екстремистки групировки, свързани с Иран, обещаха да отмъстят за убийството на Солеймани и командира на иракска милиция Абу Махди ал Мухандис.

Атаката днес е втората през тази седмица, насочена към базата близо до международното летище в Багдад, след като атака на два дрона с експлозиви беше осуетена в понеделник.

Атака с дронове бомби срещу сили на САЩ осуетена край Багдад

Атака с дронове бомби срещу сили на САЩ осуетена край Багдад

Дроновете са били свалени от ПВО на Ирак

Два дрона с експлозиви също бяха свалени вчера от противовъздушната отбрана на Ирак, след като са се приближили до военновъздушната база "Айн ал Асад", в която има разположени американски сили, намираща се западно от Багдад.

Солеймани беше убит на 3 януари 2020 г. при удар с дрон близо до летището в Багдад, което беше разпоредено от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Иранският президент Ебрахим Раиси настоя в понеделник, че Тръмп трябва да бъде изправен пред съда за убийството или Техеран щял да отмъсти.