Сенатът на САЩ гласува против започването на дебати за отмяна на ограничаващия хомосексуалистите в армията т.н. закон "Не питай, не казвай", съобщи РИА Новости.

Само 4 гласа не достигнаха за да бъден даден старт на дебата. В подкрепа на законопроекта се изказаха 56 сенатори, при необходими 60 гласа.

Палатата на представителите по-рано гласува за отмяна на "Не питай, не казвай".

Решението на Сената е удар по президента Барак Обама, който не веднъж е изразявал мнение, че дискриминационния според него закон трябва да бъде преразгледан.

Представители на Пентагона са се изказвали по-пестеливо по този казус, а министърът на отбраната Робърт Гейтс поръча независимо разследване на проблема.

Междувременно, командващият корпуса на морските пехотинци ген. Джеймс Конуей заяви, че бойците от морската пехота на САЩ са недоволни от възможната отмяна на закона.

Против отмяна на закона се обявиха и редица видни републиканци, в т. ч. и бившият кандидат за президент на САЩ Джон Маккейн.

Законът "Не питай, не казвай" гласи, че на хомосексуалистите и лесбийките е разрешено да служат в армията на САЩ, като едновременно с това им се забранява да разкриват сексуалната си ориентация, а на военното командване - да задава въпроси за нея.

Инициатор за приемането на закона през 1993г. беше тогавашният президент Бил Клинтън. Оттогава в съответсвие с този закон са били демобилизирани 13 000 военнослужещи.