По време на близкоизточната си обиколка тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да обяви помощ от 100 млн. долара за палестинските болници в Източен Йерусалим, съобщи Axios, като се позова на израелски официални лица.

Порталът, позовавайки се на информирани източници, отбелязва, че администрацията на Байдън е поискала от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Катар и Израел също да предоставят финансова помощ на палестинските медицински заведения. В събота ОАЕ обявиха, че ще дарят 25 млн. долара на болница "Макасед" в Източен Йерусалим. Саудитска Арабия, Катар и Израел все още не са отговорили на призива на САЩ.

Байдън защити решението си да посети Саудитска Арабия

Байдън защити решението си да посети Саудитска Арабия

Ще се срещне и с престолонаследника, обвиняван за много тежки престъпления

Призивът на САЩ към трите страни от Персийския залив за помощ "е част от опита им да се включат по-активно в разрешаването на израелско-палестинския конфликт", пише Axios.

Според публикацията администрацията на Байдън "се надява, че ситуацията ще започне да се променя към по-добро и че процесът на нормализиране на отношенията между Израел и арабските държави ще бъде от полза и за палестинците".

Axios припомня, че през септември 2018 г. администрацията на предишния президент Доналд Тръмп намали помощта за болниците в Източен Йерусалим с 25 млн. долара като една от стъпките за натиск заради отказа на палестинската администрация да преговаря със САЩ по повод решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Байдън пред тест за престолонаследника на Саудитска Арабия

Байдън пред тест за престолонаследника на Саудитска Арабия

Белият дом трябва да вземе решение до 1 август

Посещението на Байдън в Израел, Западния бряг и Саудитска Арабия е планирано за 13-16 юли.