Президентът на САЩ Джо Байдън защити важността на предстоящото си посещение в Саудитска Арабия. В същото време обеща да обърне внимание на човешките права по време на срещата си с престолонаследника -  среща, която беше широко критикувана от противниците на политиката на Мохамед бин Салман, съобщи "Блумбърг".

"Знам, че има много хора, които не са съгласни с решението ми да пътувам до Саудитска Арабия. Моите възгледи за правата на човека са ясни отдавна", написа президентът в статията, публикувана в неделя. Той трябва да пътува до Израел и Саудитска Арабия през следващата седмица.

"Като президент, моята работа е да поддържам страната ни силна и сигурна. Трябва да се противопоставим на агресията на Русия, да се поставим в най-добрата възможна позиция, за да се конкурираме с Китай и да работим за по-голяма стабилност в последващ регион на света", каза той. "За да направим тези неща, трябва да се ангажираме директно със страни, които могат да повлияят на тези резултати."

Очаква се Байдън да се срещне с принц Мохамед и арабски лидери на други страни от Персийския залив, за да ги убеди да нагнетят повече петрол на пазара, за да намалят цените на бензина в САЩ.

Байдън пред тест за престолонаследника на Саудитска Арабия

Байдън пред тест за престолонаследника на Саудитска Арабия

Белият дом трябва да вземе решение до 1 август

Байдън също отбеляза, че ще бъде първият президент, който ще лети от Израел до Джида, Саудитска Арабия, след десетилетия на враждебност между еврейската държава и арабското кралство. Той не критикува саудитското правителство за убийството на базирания в САЩ саудитски журналист Джамал Ахмад Хашоги, който пише за Post и други публикации.

"Това пътуване също ще бъде малък символ на зараждащите се отношения и стъпки към нормализиране между Израел и арабския свят, за които моята администрация работи за задълбочаване и разширяване. В Джеда ще се съберат лидери от целия регион, посочвайки възможността за по-стабилен и интегриран Близък изток, като Съединените щати играят жизненоважна лидерска роля", написа президентът.

Някои демократи в Конгреса и активисти за правата на човека се оплакаха от посещението на Байдън, заявявайки, че той нарушава предизборното обещание за 2020 г. да превърне принц Мохамед в "пария" на световната сцена.

САЩ и Саудитска Арабия правят обща ПВО отбрана

САЩ и Саудитска Арабия правят обща ПВО отбрана

Важна визита на Джо Байдън в ключов регион

Припомняме, че в началото на юли, американски съдия поиска от администрацията на Байдън да прецени дали престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман трябва да получи суверенен имунитет по гражданско дело, заведено срещу него в САЩ от Хатидже Ченгиз, годеницата на журналиста Джамал Кашоги, убит от саудитски агенти през 2018 г. Това разкри в. "Гардиън".

Джон Бейтс, съдия от окръжния съд, даде на правителството на САЩ срок до 1 август да декларира интересите си по гражданското дело или да уведоми съда, че няма становище по въпроса.

След години на бездействие срещу принц Мохамед от страна на Доналд Тръмп, който беше президент, когато Кашоги беше убит, администрацията на Байдън пристъпи към публикуване на разсекретен доклад на американското разузнаване през 2021 г., малко след като Байдън влезе в Белия дом, в който се заключава, че принц Мохамед вероятно е наредил убийството на Кашоги.