Университетската полиция ще патрулира пред кампусите на Атинския университет и Националния технически университет в Атина и ще бъде придружавана от служители от близките участъци. Решението беше взето по време на среща на Министерството на гражданската защита, Гръцката полиция и ректорите на четирите големи гръцки университета, уточнява "Та Неа".

Министърът на обществения ред Такис Теодорикакос е подчертал, че намерението на университетската полиция не е да се намесва в академичните прояви на студентските фракции, а само да защитава студентите, преподавателите и административния персонал в случай на криминални деяния.

Правителството се стреми да смекчи тона след реакциите на първата поява на членове на групите за защита на университетите на Атинския университет и кампуса в Зографу.

След военната хунта в Гърция от 70-те години на миналия ХХ век е забранено на органите на реда да влизат в университетите.

През последните години се засилиха призивите за намиране на механизъм за борба с криминалните прояви на територията на университетите.

Решението на властите да търсят начини за борба с престъпността предизвика протести от студентите и академичната общност.