Републиканците от щатския конгрес критикуват тарифите върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико, а лидери от засегнатите държави реагират яростно, искат ответна реакция варираща от стомана до спални чували и химикалки, съобщава БиБиСи.

Френският президент в телефонен разговор с Тръмп, коментира че действията на САЩ са "незаконни". Макрон го информира, че ЕС ще реагира по "твърд и пропорционален начин". 

Тръмп оправдава тарифите, които влязоха в сила в полунощ с това, че американските производители на стомана и алуминий са жизненоважни за националната сигурност и са застрашени.

САЩ налагат тежки мита върху стоманата и алуминия от ЕС, Канада и Мексико

САЩ налагат тежки мита върху стоманата и алуминия от ЕС, Канада и Мексико

25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия

Тази обосновка е отхвърлена от съюзниците. Канадският премиер Джъстин Трюдо описва твърдението като обида. "Канада да се смята за заплаха за националната сигурност на Съединените щати е немислимо", коментира той.

Секретарят за международната търговия на Великобритания Лиъм Фокс коментира, че таксата от 25% върху стоманата е "абсолютно абсурдна". Той определя хода на администрацията на "Тръмп" като "просто протекционизъм и би било жалко, ако се стигне до търговски спор с най-близките ни съюзници".

Мексиканският външен министър Луис Видегарай обясни, че страната му ще наложи ответни мерки: "Позицията на Мексико за търговия, за имиграция или за сигурност, или за каквато и да е област на сътрудничество със Съединените щати, няма да варира, и не поради обидна реторика и необосновани едностранни мерки от такъв вид. Ние ще продължим да защитаваме интересите на Мексико, точно както сме правили досега ".

Канада и Мексико с контраудар срещу митата на САЩ

Канада и Мексико с контраудар срещу митата на САЩ

Мексико удря свинското месо, гроздето, ябълките и гладката стомана от САЩ

Срещу тарифите се присъединяват и републиканците от конгреса на САЩ. "Не съм съгласен с това решение. Действията днес са насочени към съюзниците на Америка когато трябва да работим с тях, за да се справим с нелоялните търговски практики на страни като Китай", коментира председателят на конгреса Пол Райън. Кевин Брейди допълва: "Тези тарифи удрят погрешните цели. Европа, Мексико и Канада не са проблем - Китай е".

Тръмп обяви плановете за тарифите през март и заяви, че може да премахне митата върху стоманата и алуминия само ако страните от ЕС "отменят ужасните си бариери и тарифи за внос на американски стоки". Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви в четвъртък, че преговорите с ЕС, Канада и Мексико не са постигнали достатъчно напредък.

Рос коментира, че Тръмп има властта да вдигне тарифите или да ги промени по всяко време, като оставя място за "гъвкавост". "Ние продължаваме да сме готовност и наистина желаем да разговаряме с всички тези страни", обясни Рос.

Канада заяви, че ще наложи тарифи в размер до 25% на американски продукти на стойност 13 млрд. долара, считано от 1 юли. Те включват някои видове американска стомана, както и потребителски стоки като кисело мляко, уиски и кафе. Министерството на икономиката на Мексико обяви, че планира нови мита за стомана, свинско месо, ябълки, грозде, боровинки и сирене.

Канада, Мексико и ЕС заедно изнасят стомана и алуминий на стойност 23 млрд. долара за САЩ през 2017 г. - почти половината от общо $ 48 млрд. от общия внос на стомана и алуминий миналата година.

Америка може да се окаже с тежкото икономическо въздействие, което според икономисти ще е под формата на по-високи цени и загуба на работни места - до 470 хил. души. Цените на стоманата в САЩ вече са увеличени поради несигурността. IHS Markit прогнозира, че цените на стоманата в САЩ ще се покачат с около 10% през следващите месеци в резултат на тарифите.

Рос отхвърля твърденията и смята, че последиците ще бъдат минимални. Според анализатори обаче определени индустрии, като например производството, вероятно ще понесат сериозен удар. "Надявам се, че опустошение е твърде силна дума, но не съм сигурен, че е така", коментира Джон Антон от IHS Markit.

Европейският списък с ответни тарифи е документ с 10 страници и варира от чугун до зърнени и бобови зърна. ЕС обяви, че ще предприеме действия срещу САЩ в Световната търговска организация.

Това е лош ден за световната търговия, до часове отвръщаме на САЩ, бесен Юнкер

Това е лош ден за световната търговия, до часове отвръщаме на САЩ, бесен Юнкер

Напълно неприемливо е държава да налага едностранни мерки

Последното, което пише президентът на САЩ Доналд Тръмп в своя "Туитър" е: