Тунизийският министър по религиозните въпроси бе уволнен за "атакуване на основите на дипломацията", след като публично изказал предположение, че консервативната форма на ислям, практикувана в Саудитска Арабия, имала връзки с екстремизма. Това съобщава Агенция "Франс прес". 

В съобщение на правителството се посочва, че премиерът Юсуф Чахед е освободил Абдел Джалил Бен Салем от поста заради неговата "атака" по дипломатическите принципи на Тунис.

В четвъртък Бен Сален потвърди по време на парламентарна сесия, че се е осмелил да постави като въпрос пред посланика на Рияд в Тунис, както и генералният секретар на Арабските вътрешни министри - саутдитски гражданин, това, че саудитският уахабизъм е "средство за тероризъм".

"Казах на саудитците...реформирайте вашето училище, защото тероризмът исторически идва от него. Казвам ви това с любов и сдържаност", заявил министърът.

Уахабизмът, основното учение на исляма, практикувано в Саудитска Арабия, е обвинявано за вдъхновяването на екстремистки идеологии в региона.

Бен Салем опитал да се оправдае за коментарите си, заявявайки в съобщение, че отношенията на Тунис с Кралството били "напълно хармонични".

Тунис стана свидетел на серия от екстремистки нападения от Арабската пролет през 2011 г., включително смъртоносни атаки срещу чуждестранни туристи през 2015 година.