Министърът на културата в Египет Фарук Хосни е заплашен от уволнение заради изказване, свързано с традиционната кърпа, които жените мюсюлманки носят - хиджаб.

Преди дни министърът, който вече близо 20 години е министър на културата, заяви, че носенето на хидбаж е крачка в миналото, съобщава Новости.

„Спомняме си времето, когато майките ни ходеха в университета и на работа без хиджаб. След като сме израснали с такива спомени защо сега трябва се връщаме в далечното минало?" пита се министър Хосни в интервю за египетски вестник.

Той коментира, че днес религията е тясно свързана с външните знаци, „докато отношенията между жената и Бог не зависят от това с какво тя е облечена".

Именно тези думи на министъра предизвикаха бурни реакции от страна на забраненото движение „Братя мюсюлмани", както и негодуванието на депутати от управляващата  Национално-демократическа партия.

Ето защо говорителят на парламента обяви, че министърът на културата трябва да се яви пред депутатите и да разясни своята позиция, „за да се реабилитира".

От друга страна Комитетът по култура и информация поръча на авторитетния ислямски университет „Ал Азхар" да оцени изявлението на министъра, че не е задължително всички мюсюлманки да носят хиджаб.

В същото време много студентки излязоха по улиците на Кайро в знак на протест срещу изказването на Хосни. На един от плакатите, който те издигали, било изписано „Ти си бисер с хиджаб".

Местните медии пък публикуваха статистика, според която през последните години над 80% от жените предпочитат да се появяват на обществени места с хиджаб.

В медиите се появиха и публикации, че с изказването си Хосни е „наскърбил исляма". В отговор на тази забележка министърът на културата обяви, че е готов да жертва живота си, но не и да оскърби исляма. Той добави и че се гордее с вярата си. Освен това той заяви, че няма да напуска дома си и няма да ходи на работа в министерството, докато името му не бъде реабилитирано.

„Останах сам. Подържат ме само интелигенцията и свободно мислещите хора," призна още министърът, който е подкрепен от около 500 представители на интелигенцията в страната, които определят кампанията срещу него като „културен тероризъм".