В различни региони на Русия се провеждат протестни акции на привърженици на опозиционера Алексей Навални, обобщава "Комерсант".

Протестните митинги са планирани за днес в 90 града в цяла Русия. В Москва, Санкт Петербург и много други градове протестите са неразрешени. Сред целите на акциите политикът назова борба с корупцията, бедността и неравенството, а така също и протест срещу блокирането на приложението Telegram.

Отново арестуваха Навални
Обновена

Отново арестуваха Навални

Над 300 са задържани по време на протестите срещу "царя Путин"

В Новокузнецк задържаха минимум 18 участника на протестната акция. За това съобщават в група на привърженици на Алексей Навални в "ВК".

В Якутск полицията задържа 75 участника на неразрешения протест, разказа пред изданието «Сибирь.Реалии» координаторът на местния щаб на Алексей Навални Анатолий Наговицын. По думите му, при задържането полицаите активно са използвали физическа сила.

В Красноярск на митинга са задържани 15 души, включително и журналист, съобщи един от задържаните пред «ОВД-Инфо».

Новосибирската акция е съгласувана с властите. Митингът премина през Михайловския насип на река Об в парк "Городское начало" пред паметника на император Александър III.
Упълномощенията представител на градската управа Сергй Полянски заяви пред "Интерфакс", че организаторите са допуснали редица нарушения - участниците в митинга са били с маски, а използваните от тях "антиправителствени лозунги и трансперанти не съответствали на заявената цел".

В Иркутск митингът "За правото да бъдеш гражданин на Русия" се проведе на площада пред кинотеатър "Баргузин". В акцията се събраха 400-500 души. Участниците носеха руския флаг и червени балони, а също и плакати с надписи "Бъдете патриоти, а не путриоти" (азиграване с името на президента Путин - б.р.) и "Telegram е по-силен от ФСБ" (Федералната служба за сигурност - б.р.). Там мероприятието премина без провокации и задържани.

В Томск имаше неразрешен митинг. Участниците бяха над 300 души, нямаше задържани.

В Барнаул полицията задържа няколко участника на протестната акция, която премина без санкция от полицията в градския хайд-парк. Протестиращите - около 70 души, попречили за провеждането на друго мероприятие, посветено на Деня на победата.

Във Владивосток протестът е съгласуван с властите. В него са се включили около 200 души. Те скандирали "Долу царя" и "Русия ще бъде свободна". Няколко протестиращи са държали плакати с образа на Владимир Путин и надпис "Той не ни е цар". Полицаите не са се намесвали.

В Хабаровск на разрешен от властите митинг според полицията са участвали 250 души. Според организаторите са дошли 300 души, основно младежи. Те се изказвали срещу властта в града и на края срещу опитите за контрол на интернет, за социална справедливост.

Блокираха Telegram в Русия

Блокираха Telegram в Русия

Съдебното заседание се проведе бързо

Припомняме, Навални се смята за потенциален участник на митинг с 53 млн. души, които не са гласували на изборите за президент на Русия. Митингите са два дни до встъпването в длъжност на Владимир Путин, което ще бъде на 7 май. В навечерието на планираните за днес мероприятия полицията задържа няколко организатори на протестите.