Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон ще подпишат във вторник в западногерманския град Аахен ново споразумение за двустранно сътрудничество, което е предназначено да бъде допълнение към Елисейския договор, подписан през 1963 г. от Конрад Аденауер и Шарл де Гол. Този документ се превърна в крайъгълен камък в развитието на отношенията между двете страни след Втората световна война.

Документът, наречен Аахенско споразумение, регулира сътрудничеството между страните в областта на външната политика, отбраната и сигурността, осигурява икономическа интеграция, насърчаване на германско-френските интереси, засилване на конкурентоспособността на Германия и Франция, укрепване на взаимодействието между гражданските общества на двете страни. Точките от дневния ред са изброени в седем раздела, които са разделени на 28 члена. В немската версия текстът е 16 страници.

За първи път лидерите на Германия и Франция обявиха необходимостта от допълване на Елисейския договор през януари миналата година. Те подчертаха, че 56-годишното споразумение "остава основа за широко сътрудничество, основано на доверие" между двете държави, но изрази желание "да се задълбочи още повече взаимодействието между Франция и Германия".

Новият договор подчертава желанието на двете страни да задълбочат сътрудничеството по външнополитически въпроси. В текста се споменават редовен обмен на служители на посолства, консулства и мисии в международни организации. Като цяло Берлин и Париж искат "внимателно да координират позициите си" по международните въпроси и да действат в интерес на Европа.

Един от ключовите моменти в споразумението е желанието на Берлин и Париж Германия да получи постоянно място в Съвета за сигурност на ООН. "Приоритетът на германо-френската дипломация ще бъде приемането на Германия като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН", се казва в договора.

Голямо значение придава новото споразумение на взаимодействието в областта на отбраната и сигурността. В нея се посочва взаимната готовност за реагиране на военната агресия от трета страна - аналог на петия член на статута на НАТО и на член 42 от Договора за Европейския съюз. Освен това двете страни се ангажират да координират по-тясно проектите в областта на отбраната и разработването на нови оръжия, като се планира създаването на общ Съвет за сигурност и отбрана като управителен орган.

Предвижда се веднъж годишно да се провеждат междуправителствени консултации, чийто дневен ред ще бъде определен от германско-френския съвет на министрите. Веднъж на тримесечие, според плановете на Берлин и Париж, един от министрите ще бъде поканен като гост на заседанието на кабинета на министрите на друга държава.

Елисейският договор разглежда и въпроса за взаимното признаване на дипломите за висше образование, но сега Париж и Берлин искат да продължат и да работят за признаване на сертификати за училище. Планирано е да се увеличи броят на двуезичните училища и гимназии, в които ще бъде възможно да се получи сертификат за зрялост както в немската система, така и на френски език. Страните искат също така да създадат повече индустриални и научни обществени клъстери в граничните региони.

Германия и Франция искат да подобрят железопътната и пътната комуникация в граничните райони и възнамеряват да задълбочат сътрудничеството в областта на здравеопазването, например планира да позволи на германските линейки да карат пациентите във френските болници и обратно.

Отделна глава е посветена на взаимодействието в областта на науката, иновациите и дигиталните технологии за използването на изкуствен интелект.

Франция и Германия подчертават ангажимента си към Парижкото споразумение за климата и искат да използват повече възобновяеми енергийни източници.