Държавният статистически институт в Тирана съобщи, че в Албания живее македонско, а не българско малцинство и то възлиза на около 4000 души, предаде БНР.

Съобщението вероятно случайно съвпада с посещението на председателя на македонския парламент Любиша Георгиевски в Тирана.

То се появява след като преди няколко дни албанската телевизия Топ Ченъл показа репортаж на БНТ за българите в Албания, който предизвика остри медийни реакции в Скопие.

Македония, една четвърт от чието населението официално са етнически албанци полага специални грижи за славянското население в Албания, което счита за свое македонско малцинство, а националистически организации и медии твърдят, че то надхвърляло 150 хиляди души.

Албанският статистически институт се позовава на преброяването от 2001 г. и посочва бройката от 4 200 души, съсредоточени в Мала Преспа и Голо Бърдо, които са се самоопределили като македонци.

Не се споменават тези, които се чувстват българи. Както е известно, в Албания има две културно-просветни сдружения за хората с българско самосъзнание.