Полицията в Армения арестува опозиционен депутат, който оглавява антиправителствените протести, които се провеждат вече около 10 дни, съобщават световните осведомителни агенции.

Никол Пашинян е бил задържан, след като премиерът Серж Саркисян прекъсна излъчвана по телевизията среща между двамата.

102-ма арестувани в Ереван, президентът на Армения отиде при протестиращите

102-ма арестувани в Ереван, президентът на Армения отиде при протестиращите

Непреклонно искане за оставка на премиера…

По време на конфронтацията ми, продължила около 3 минути, Пашинян настоял, че премиерът трябва да подаде оставка. Сиркисян обявил, че това е "изнудване" и излязъл.

Опозицията твърди, че неотдавнашните промени в конституцията са опит на Саркисян да запази властта.

Във вторник арменският парламент избра Саркисян за премиер, като съгласно конституционните промени страната се трансформира в парламентарна република, а премиерът се превръща в силната властова фигура. Саркисян преди това беше два 5-годишни мандата президент.

Протестите в Армения не стихват, пак десетки арестувани

Протестите в Армения не стихват, пак десетки арестувани

Носят плакати с надписи "Саркисян е диктатор"

Днешните събития започнаха със среща, на която присъстваха десетки журналисти, между Саркисян и Пашинян в хотел в столицата Ереван. След като премиерът заяви, че неговият опонент "отговори на многобройните ми призиви да преговаряме", Пашинян изригна с остра реплика.

"Смятам, че има неразбиране", подчерта той и допълни: "Дойдох тук, за да обсъдим условията на вашата оставка и условията за мирен и плавен преход на властта."

Саркисян отвърна, че "това не е диалог, това е изнудване" и напусна.

Правейки изявление пред събралите се журналисти след това, Пашинян призова поддръжниците си да продължат протестите.

Той е бил арестуван малко след това, след като полицейски части за борба с безредиците са разпръснали хиляди протестиращи в Ереван. Не е ясно към момента Пашинян къде се намира.

Саркисян е обвиняван, че не е успял да се справи с продължаващото напрежение с Азербайджан и Турция, както и с масовата бедност в Армения.

Опозицията също така разкритикува близките отношения на правителството му с Русия, чийто лидер Владимир Путин също заемаше премиерския пост, за да запази хватката си върху властта.