След проведените изпитания Министерството на отбраната на Русия е решило да приеме на въоръжение след проведените изпитания най-новата система за противовъздушна отбрана "Сосна". Това съобщиха от холдинга "Високоточни комплекси", който е част от руската корпорация "Ростех".

Доставката на комплексите е планирана за 2022 г.

"Сосна" е зенитно-ракетен комплекс с малък обсег на действие за защита от въздушни нападения при всякакъв вид сражения, включително по време на марш.

Както е разказал управляващият директор на предприятието разработчик на системата Валерий Макеев пред руските медии, системата за противовъздушна отбрана се отличава с висока ефективност и точност на поразяването на въздушното нападение, висока жизненост на бойното поле, както и пълна автоматизация на бойния процес и изключително кратко време за реакция.

Освен това комплексът има рекорден обхват на поразяване сред руските и чуждестранните системи с лазерна система за насочване.

За първи път комплексът беше представен на форума "Армия-2018", а през тази година ще бъде показана подобрената му версия.