В Австрия тека оживени дискусии за промени в имиграционното законодателство и процедурите по предиставяне на политичесдко убежище, съобщи Евронюз.

Вчера австрийският парламент разгледа на извънредно заседание предложение на левицата и на „зелените", предвиждащо опростяване на процедурите.

Дискусията беше провокирана от историята на 15-годишната косовска албанка Аригона Погай. В края на септември семейството й, но което бе отказано политическо убежище в Австрия, трябваше да напусне страната, но Аригона се укри.

Засега не е известно къде е момичето, но то периодични изпраща SMS-и, с които моли властите да позволят на семейството й да се върне в страната и заявява, че ще се самоубие, ако бъде прогонена от Австрия.

Бащата и четиримата братя на Аригона сега са в Косово. Домът им разрушен. На майката беше позволено да остане в Австрия докато бъде намерена дъщеря й. След отпътуването на съпруга и синовете й тя получи нервен срив и все още е в болница.

Властите отказаха убежище на семейството, тъй като то е поискало политическо убежище, а е емигрирало по икономически причини.

В цялата страна имаше демонстрации в подкрепа на Аригона Цогай с искане да бъде разрешено на семейството й да остане в Австрия, а също и да се реши въпросът с имигрантите, които чакат решенията по своите искания над 5 години и вече са успели да се интегрират в австрийското общество.