Австрийската полиция съобщи в петък, че разследва 17 души, повечето от които непълнолетни, по подозрение за сексуално насилие над 12-годишно момиче за период от няколко месеца, предава "Асошиейтед Прес".

Дванадесет от заподозрените са непълнолетни на възраст между 14 и 18 години, един е на 19 години, двама са под възрастта за наказателна отговорност, която е 14 в Австрия, а самоличността на други двама е неизвестна, каза Флориан Финда, високопоставен служител в Държавната криминална полиция на Виена. Сред тях са австрийски, турски, сирийски, италиански, български и сръбски граждани.

Те са заподозрени в сериозно сексуално насилие над непълнолетно лице и порнографско изобразяване на непълнолетно лице, каза Финда.

Твърди се, че престъпленията са извършени между февруари и юни 2023 г. в гаражи, в апартаменти на извършителите и на други места във Виена. В един случай се твърди, че е използвана сила; в останалата част жертвата е била устно принуждавана за секс, казаха разследващите.

Жертвата и майка й подали сигнал до властите през октомври.

След задълбочени разследвания 13-те известни заподозрени на възраст 14 и повече години бяха разпитани в четвъртък, каза Финда. Някои признаха обвиненията, а други ги отхвърлиха; един от тях е задържан за съпротива срещу полицай. Разследващите все още проучват материали от мобилните им телефони.