Руските прокурори разследват обвинението, че персоналът в болницата в град Екатеринингбург е запушвал устата на бебетата, за да не ги чува как плачат, съобщи Би Би Си.

Случаят, разпространен широко от руските медии, предизвика шок в Русия, коментира Би Би Си.
Руснаците са свикнали със скандали в болниците, но това преминава всякакви граници, коментира Ричард Галпин от Би Би Си.

За случая е съобщила пациентка от болницата в южен Урал. Елена Куритсина е била в болницата с децата си.
Тя разказва, че е чула сподавения плач на малки деца в другото отделение.
„Чух, бебешко скимтене в съседната стая, когато погледнах, видях бебе с лепенка на устата, то не плачеше и не правеше нищо друго, просто скимтеше", каза тя пред телевизия Ройтерс.
Тя е заснела с мобилния си телефон бебе в кушетка със запушена уста, а до него други бебета с биберон в устата. Всички те са сирачета.

Куритсина попитала медицинската сестра в отделението за това, а тя й отговорила, че това не й влиза в работа. Децата плачат твърде силно и пречат на сестрите да работят, й казала сестрата.
Пациентката помолила сестрата да махне лепенката от устата на детето, но по-късно видяла, че сестрата отново я сложила.

Сестрата е уволнена, а главният лекар на болницата е бил порицан за случая.
Следователи, предприели криминално разследване, съобщиха, че са открили лепенка, и тя е била използвана повече от един път.

„ На децата до една година систематично им е залепяна лепенки на устата, за да се научат да се държат прилично", заявиха от пресслужбата на прокурорите.

Оправданието е, че бебетата насила се принуждавали да бъдат тихи, защото нямало достатъчно персонал в болницата, който да се грижи за тях.