Във френскоговорящия регион Валония и столицата Брюксел се проведе операция с участието на над 400 полицейски служители срещу организирана престъпна мрежа за трафик на наркотици.

По данни на телевизия RTBF при 40 обиска в Намюр, Шарлероа, Лиеж, Монс, Турне, Брюксел и редица други места в Белгия са открити марихуана, кокаин, оръжия, големи суми пари, бижута и фалшиви документи.

Бяха открити седем плантации с наркотичен канабис. Задържани са тридесет и пет души.

Според телевизионния канал федералната полиция е разследвала случая в продължение на няколко месеца.

Според информация, разпространена от прокуратурата в Намюр, престъпната мрежа е била структурирана така, че да действа на различни нива. Някои членове на организацията са търсили места в Белгия, където могат да бъдат създадени тайни плантации за канабис.

Друга част от структурата се е занимавала конкретно с плантациите: оборудване, засаждане и грижи за растенията, прибиране на реколтата, сушене и разпространение на едро в различни части на страната. И оттам местните престъпни групи организирали продажбите на дребно на дрогата.

Като се има предвид мащабът на този престъпен бизнес, властите оценяват търговския му оборот на няколко милиона евро.

Разследването се основава на преписи от използваните от престъпниците съобщения.

Прокуратурата и полицията заявиха, че проучването на хиляди съобщения в месинджъра е позволило да се идентифицират няколко десетки заподозрени - организатори и търговци.

След операцията в сряда разследването продължава на нов етап, като полицията анализира събраните доказателства и съдържанието на конфискуваното оборудване - телефони и компютри, съобщи RTBF.