Първият дипломат на Европейския съюз Хавиер Солана продължи обиколката си в Близкия Изток. По време на срещите в Дамаск той е призовал Сирия да направи повече за успокояване на напрежението в Ливан и Ирак.

Посещението му в страната слага край на продължилото две години замразяване на контактите на високо равнище между ЕС и Дамаск след убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири в началото на 2005 година.

Дипломатически източници съобщават, че Солана е призовал сирийски представители да вземат мерки срещу трафика на оръжия за Ливан, както и да спомогнат за стабилизирането на Ирак, предаде Ройтерс.

Както пояснил европейски дипломат, посланието на комисаря по външна политика е, че това може да бъде началото и че Европа иска да види конкретни стъпки.

Хавиер Солана е разговарял поотделно с вицепрезидента Фарук Шара и външния министър Уалид Муалем. Той трябва да се срещне и с президента Башар Асад.

Франс прес отбелязва, че това е поредното от серия посещения на представители на западни страни, които Сирия определя като доказателство за ролята й като ключов играч в Близкия Изток.

По време на визитата си в Бейрут по-рано тази седмица Солана каза, че един от въпросите, които ще засегне в Дамаск, е този за трибунала на ООН за убийството на Харири. Европейският съюз иска Сирия да подкрепи създаването на съд, който да съди заподозрените. Сирия отрича всякаква връзка с убийството на Харири, каквито подозрения се появиха по време на разследването.

Дамаск поддържа връзки с Хизбула и се смята, че има силно влияние в политиката в съседен Ливан.