В неделя, в Деня на майката, инициативна група от майки на мобилизирани и наборни военнослужещи и Феминисткото антивоенно съпротивително движение публикуваха писмо, изпратено до председателя на Комитета по социална политика на Съвета на федерацията, председателя на Комитета на Държавната дума по въпросите на семейството, жените и децата и членовете на тези комитети.

Писмото беше подкрепено и от активисти на антивоенното движение "Весна" (Пролет), уточнява руската редакция на Би Би Си.

Руски актьор, участник в антиправителствени протести, отива на фронта

Руски актьор, участник в антиправителствени протести, отива на фронта

За него бе проведена масова защитна кампания през 2019 година

Подписалите настояват, наред с другото, за изтегляне на войските от Украйна, за връщане на всички войници у дома и за предпазване на срочнослужещите от участие във военни действия,

"Военните действия винаги са катастрофа, независимо как се наричат официално. Това е кръвопролитие, насилие, унижение на човешкото достойнство, незачитане на свободите и правата на човека. Ужасени сме от това, което се случва. Ние сме против участието на нашите синове, братя, съпрузи, бащи, ние самите не искаме да участваме в това - сред жените има медици, които подлежат на военна служба. Вие, които трябва да защитавате правата и свободите на майките и децата, не трябва да си затваряте очите за всичко това", се казва в писмото.

Авторите на съобщението призовават всички майки в Русия да подкрепят призива.

Руски опозиционери зоват за протести срещу обявената частична мобилизация

Руски опозиционери зоват за протести срещу обявената частична мобилизация

Според Алексей Навални Путин изпраща повече руснаци на смърт заради една неуспешна война

"Феминистка антивоенна съпротива" (ФАС) е сдружение на руски феминистки, основано през февруари 2022 г. с цел координиране на протестите срещу руската инвазия в Украйна. Движението има собствена страница в Telegram.