Европейският съюз иска бързо да бъде потърсена отговорност за "ужасяващите" престъпления в Украйна, казаха министрите на правосъдието на ЕС в петък, въпреки че възникнаха разногласия относно методите в дебат за това как да започнат съдебни преследвания, да се търсят доказателства или да се финансира възстановяването на щетите от войната, предава Ройтерс.

27-те министри на правосъдието на блока се срещнаха в Стокхолм преди годишнината от пълномащабното нападение на Русия срещу Украйна на 24 февруари, която се стреми да се присъедини към ЕС и НАТО през последните години.

"Абсолютно ще трябва да бъде потърсена отговорност за ужасяващите международни престъпления и бруталността на това, което виждаме в Украйна... ясните и очевидни военни престъпления", каза Саймън Харис от Ирландия.

Министрите обсъдиха събирането на доказателства, както и създаването на нов международен трибунал за преследване на агресията на Москва.

Докато 27-те държави от ЕС обсъждаха вариантите, словашкият министър се обяви против създаването на нов орган, който да извършва наказателни преследвания, нещо, за което неговият белгийски колега специално призова.

ЕС удължава санкциите срещу Русия

ЕС удължава санкциите срещу Русия

Наказателните мерки остават в сила поне до 31 юли

За да плати за щетите, ЕС също така обмисля използването на руски активи, замразени под санкции, друга сложна правна дискусия на масата в петък.

В момента ЕС смята, че в страните му има около 33,8 милиарда евро от приблизително 300 милиарда долара активи на Руската централна банка, замразени в чужбина, каза служител на ЕС пред Ройтерс, подчертавайки, че числата все още са по груби оценки.

ЕС още умува как да използа иззетите руски активи за възстановяването на Украйна

ЕС още умува как да използа иззетите руски активи за възстановяването на Украйна

Според Шарл Мишел това е въпрос на справедливост и честност