Великобритания и Франция обединиха сили, за да настояват пред Брюксел за строгост към България и Румъния заради "сериозна" корупция на фона на твърденията, че контролът върху двете най-нови страни членки е отслабен, пише електронното издание на  "Файненшъл таймс".

Швеция и Холандия също изразиха опасения, че Европейската комисия не спазва обещанието си да поддържа натиска върху двете страни за изпълнението на обещаните законови промени, с което поставя под съмнение процеса на разширяване на Европейския съюз.

Според изказаните опасения на държавите членки, което бе сторено на частна среща този месец, комисарят на ЕС по правосъдието Франко Фратини е станал твърде близък с двете страни, които наблюдава. Решението на Фратини да отиде на ски с българския вътрешен министър Румен Петков през февруари предизвика изумление в някои столици и сред някои колеги в Брюксел.

Говорителят на италианския еврокомисар каза, че двамата са карали ски по време на работен уикенд в българските планини и отхвърли "по възможно най-категоричен начин" всякакви предположения за конфликт на интереси.

Въпреки това европейските посланици заявиха, че специално публичните твърдения на Фратини за напредък на България не отразяват това, което един дипломат нарече „много, много сериозна" ситуация.

Доверието в процеса на разширяване е заложено на карта, защото ако не можем да се справим както трябва с това, заключението ще бъде, че в бъдеще не можем да приемаме такива страни, каза дипломатически източник.

България и Румъния се присъединиха към ЕС на първи януари, но им бе поставено условие спешно да ускорят работата, за да постигнат стандартите на общността в областта на правосъдието, включително борбата срещу корупцията на високо ниво и организираната престъпност. Комисията прие режим за мониторинг с възможност за санкции, ако няма задоволителен напредък, в това число непризнаване на присъдите, произнесени от съдилищата в двете държави и евентуално прекратяване на европейските субсидии.

Няколко държави членки на ЕС твърдят, че представители на комисията са предупредени да не бъдат прекалено критични към двете страни, въпреки че в България няма произнесени присъди за корупция на високо ниво. Посланиците на Великобритания, Франция, Холандия и Швеция поискаха среща с Катрин Дей, генералния секретар на Европейската комисия, за да настояват за това нейният офис да се погрижи и да гарантира, че докладът за напредъка през юни ще бъде точен.

Комисията обяви, че офисът на Катрин Дей следи работата и наскоро в България Румъния са изпратени експертни мисии.

Франция и Холандия са скептични за разширяването, но Великобритания и Швеция искат да се гарантира, че опитът с България няма да дискредитира усилията за бъдещо разширяване на границите на ЕС.

Говорителят на Фратини каза, че е нормално екипът на Катрин Дей да координира работата. Комисарят е бил „принципен и последователен", като е приветствал реформите там, където те са извършени, окуражавал е страните да постигнат подобрения в тяхна полза и е настоявал за конкретни резултати, каза той.