Естонската полиция забрани публичните събирания, изразяването на подкрепа и показването на руски символи преди Деня на победата, който традиционно се отбелязва на 9 май, съобщи естонският портал за радио и телевизия ERR.

"Полицията не забранява да се почита паметта на загиналите, но е забранено да се подкрепя агресията. Поради това са забранени публични събирания: шествия и други събирания на хора, които използват забранени символи или изразяват подкрепа за Русия", се казва в изявление на Индрек Пуви, началник на полицейското управление в Нарва.

Паркингът пред гробището в Талин ще бъде затворен на 9 май. От 6 ч. сутринта до полунощ ще бъде забранено спирането и паркирането в близост до гробището на улица "Филтри", отбелязва порталът.

През 2022 г. естонските власти забраниха и събиранията с руски знамена и лентички в чест на 9 май. Тогава естонската полиция заяви, че не е забранено да се провеждат мероприятия, но "за да се избегнат провокации", няма да е възможно да се почита паметта на загиналите с използването на военни символи.

Естония разтрогна договора с Русия за правна помощ

Естония разтрогна договора с Русия за правна помощ

Ключово решение за Талин

През 2023 г. плакат с надпис "Путин - военен престъпник" и изображение на лицето на руския президент беше поставен в Нарва пред Ивангород в Ленинградска област - градовете са разположени един срещу друг на брега на река Нарва и са свързани с Моста на дружбата. На насипа от руската страна бяха изпълнени военни песни.