Заместник-председателката на Европейския парламент Никола Беер в интервю за германската медийната група Funke се изказа в полза на пълен бойкот на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин.

Тя аргументира позицията си с нарушаването на правата на човека от китайските власти.

Белият дом потвърди политически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Белият дом потвърди политически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Заради продължаващ геноцид на Китай и престъпления срещу човечеството

По думите ѝ ЕС не трябва "да остава в сянката на САЩ", а "да се изправи на крака за спазването на правата на човека и да се застъпи за пълен бойкот на Зимните олимпийски игри".

Нито Вашингтон, нито Брюксел, убедена е Беер, не могат да бъдат заинтересовани в това мълчаливо да наблюдават гигантската пропагандистка инсценировка на Китай, докато "китайският апарат зад кулисите неприкрито и грубо нарушава правата на човека".

Австралия потвърди дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин

Австралия потвърди дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин

Решението не е изненадващо

В понеделник САЩ се отказаха да изпращат официална делегация за Олимпиадата в Пекин. Дипломатическият бойкот няма да засегне американските спортисти. В отговор на решението на Вашингтон китайските власти заявиха, че то няма да попречи на успешното провеждане на състезанието. Китайското посолство в САЩ от своя страна подчерта, че Пекин не е и канил американски политически представители. По-късно позицията на Щатите беше подкрепена от Австралия.

Западът обвинява Китай, че потиска уйгурите в северозападната област Синцзян. През 2018 г. ООН съобщи, че до 1 млн. етнически уйгури може да са в китайските "лагери за превъзпитание". Министерството на външните работи на Китай отрича това. Властите твърдят, че не се говори за права на човека, етническа принадлежност или религия - проблемите на региона били свързани с насилие, тероризъм и сепаратизъм.

Наложени са санкции срещу китайски официални лица. Пекин смята ограниченията за намеса във вътрешните работи на държавата.

И Канада обмисля бойкот на Зимната Олимпиада

И Канада обмисля бойкот на Зимната Олимпиада

Решението е политическо