Лидери на три парламентарни групи в ЕП - социалисти и демократи (S&D), Зелените и обединената европейска левица - Северна зелена левица (GUE-NGL) номинират премиерите на Гърция и Македония, Алексис Ципрас и Зоран Заев за Нобелова награда за мир, съобщава European Western Balkans.

Парламентите на двете страни ратифицираха споразумението от Преспа, постигнато през юни миналата година. От правителството на Македония се очаква да уведоми международните организации и държавите-членки на ЕС за промяната на официалното й име в Република Северна Македония.

Удо Булман (S&D), Ска Келер (Зелените) и Габи Зимер (GUE-NGL) подчертават в съвместно изявление, че споразумението завършва един дълъг спор и допринася за стабилността на региона на Западните Балкани.

Днес се роди приятелска Северна Македония, доволен Ципрас

Днес се роди приятелска Северна Македония, доволен Ципрас

Съюзник и поддръжник на Гърция

Според тях споразумението е "модел за мирно разрешаване на международни спорове чрез диалог и взаимни компромиси". Те подчертаха политическата смелост на Ципрас и Заев в настояването им за диалог въпреки противопоставянето на националистите в двете страни.

"Във време на популизъм, в което много политици се стремят само към краткосрочни избори, това е доказателство за голяма политическа зрялост и отговорност", коментира Булман.

"Историческото споразумение за спора за името между Скопие и Атина е огромен успех, който ще подобри бъдещето на двете страни, ще укрепи Европа и ще допринесе за поддържането на мира на нашия континент. Според мен това изключително постижение, което заслужава Нобеловата награда за мир", допълва той.

Споразумението с Гърция завършва мира на Балканите според Заев

Споразумението с Гърция завършва мира на Балканите според Заев

Договорът носи политическа стабилност и икономически просперитет за всички