В Гърция дясноцентристката партия „Нова демокрация" си осигури голяма преднина преди предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат през април, показва социологическо проучване на агенцията Public Issue, което ще излезе в неделния брой на вестник "Катимерини".

Ако изборите се проведат сега, „Нова демокрация" би спечелила 30,5% от вота на гражданите, а лявоцентристката ПАСОК - 14%. Следват партията "Демократични  леви  сили" с 13,5%, комунистите с 12,5% и левият радикален алианс СИРИЗА 12%. Националистите от ЛАОС, които участват във временния коалиционен кабинет заедно с ПАСОК и „Нова демокрация" биха получили 5,5%,. За зелените биха гласували 4% от избирателите.

Засега „Нова демокрация" не разполага с популярност, която би й позволила да формира еднопартийно правителство. За да получи такава възможност, дясната партия трябва да събере около 40% от гласовете.

Една трета от анкетираните са заявили, че не смятат да гласуват на предсрочните парламентарни избори въпреки, че в Гърция гласуването е задължително за всички граждани, напомня агенция „Новости".

Проучването показва, че 91% от гърците се чувстват несигурни в днешната ситуация, когато страната е застрашена от фалит. Аналогичен е делът на гражданите, които са разочаровани от коалиционния кабинет на Лукас Пападимос.