Гръцкият парламент прие закон, който улеснява хората да променят пола си, като това разгневи Гръцката православна църква, но беше приветствано като дългоочаквано от правозащитни организации, съобщава "Ройтерс".

Законът ще позволи на хората да променят пола си по официални документи със съдебно решение и без да се изискват медицински изследвания или стерилизация, какъвто е случаят сега.

Законът беше заклеймен като "неморален" от църквата и като "уродливост" от крайнодесни политици.

Папата осъди технологиите, помагащи на хората да променят пола си

Папата осъди технологиите, помагащи на хората да променят пола си

"Утопията на безполовостта и неопределеността"

Досега всеки, който е трябвало официално да промени пола си, трябваше да бъде диагностициран с "разстройство на половата идентичност" и да му бъдат премахнати репродуктивните органи, практика, заклеймена от правозащитници.

"Абсолютно никаква традиция, никакво възприятие на семейството не изисква хората да бъдат изолирани или отхвърлени в обществена и институционална бездна", подчерта премиерът Алексис Ципрас, който подкрепи закона, по време на разгорещените дебати в парламента.

Законът се прилага за всеки над 15-годишна възраст и позволява на човек да променя два пъти пола си. Кандидатите не трябва да са женени и окончателното решение ще бъде вземано от съд.

Основната опозиционна консервативна партия "Нова демокрация" гласува против законопроекта, посочвайки, че това е "осезаем" опит за отклоняване на общественото внимание от финансовите неволи на Гърция.

"Вашата единствена цел е да останете на власт", подчерта консервативният депутат Симос Кедикоглу, като добави: "Намерихте различни методи за измама и този законопроект е последното доказателство."

Поддръжници на мярката се събраха край сградата на парламента в Атина по време на дебатите в пленарна зала, държейки плакат, на който пишеше: "Трансполовите права са човешки права".

Църквата призова правителството да оттегли законопроекта.

"За всеки човек, полът е свещено наследство. За жената е ценно да знае за женската си природа, а за един мъж да е наясно с мъжката си природа", настоя епископ Николаос пред гръцка телевизия Skai.