Правителството реши да възобнови предсеизмичните проверки на обществените сгради, като акцентира върху около 30 000 постройки, считани за критично важни, като училища, болници и други места за събиране на големи групи хора.

Решението, което ще бъде приложено своевременно, беше взето по време на среща в петък, председателствана от министър-председателя Кириакос Мицотакис, посветена на защитата от земетресения.

На нея присъстваха министърът по въпросите на климатичните кризи и гражданската защита Христос Стилианидис, на когото е възложено ръководството на проекта, членове на кабинета, ръководителят на Организацията за антисеизмично планиране и защита (ОАСП) Ефтимис Леккас и Гиоргос Стасинос, председател на Техническата камара на Гърция (ТЕЕ).

Срещата беше съсредоточена върху проверката на около 64 000 обществени сгради от общо 80 000, от които 16 000 са били проверени през предходните години. Акцентът ще бъде поставен върху онези постройки, които се считат за особено важни, като например зони за обществени събрания или сгради със специални функции. Според съобщенията през следващите няколко дни ще последва втора среща в Министерството на гражданската защита, за да се формулира по-конкретен план.

Не е изненадващо, че Организацията за антисеизмично планиране и защита, която разполага с необходимия експертен опит, ще отговаря за планирането на проверките с подкрепата на Техническата камара на Гърция.

Нещо повече, обмисля се и възможността Техническата камара на Гърция да организира технически семинари за сертифициране на инженерите, които след това ще извършват проверките. Въпреки това, като се има предвид, че Организацията за антисеизмично планиране и защита отговаря за антисеизмичната политика, но не може да задължи публичните органи да извършват проверки, се търси правна формула, която да направи проверките задължителни в рамките на определен период от време.

Проверките ще се извършват в съответствие със съответния регламент, който беше преразгледан през 2022 г. Съответно, ако по време на първичната проверка се установи проблем с дадена сграда или има доклад от собственика на сградата, ще последва вторична проверка. Според оценките на Организацията за антисеизмично планиране и защита процентът на сградите, изискващи вторично обследване, е не повече от 3-4 % от общия брой.

Освен това беше решено, че Организацията за антисеизмично планиране и защита ще пристъпи към ново преразглеждане на картата на сеизмичния риск, която за последен път беше актуализирана след земетресението в Атина през 1999 г., при което загинаха 143 души.

Новата наредба за устойчивост на земетресения също ще бъде заменена с европейската (Еврокод), а Организацията за антисеизмично планиране и защита работи с Министерството на културата за създаване на спецификации за защита на историческите паметници.