Гръцкият парламент одобри в сряда закон, който забранява на бившия говорител на неонацистката партия "Златна зора" Илиас Касидиарис, намиращ се в затвора, да оглави нова националистическа партия на предстоящите национални избори, съобщи АФП.

Този ход предизвика спорове в Гърция, като комунистическата партия на страната заяви, че законът ще създаде опасен прецедент за други партии, а правни експерти предупредиха, че прилагането му на практика може да се окаже трудно.

Предложеният закон забранява на партии, "чийто фактически лидер е лице, осъдено като престъпник", да участват в избори, заяви министър-председателят на консервативната партия Кириакос Мицотакис.

"Демокрацията е морално задължена да се защитава от своите врагове" и "не може да финансира организации, които открито подкопават нейната дейност", заяви министър-председателят пред своя кабинет преди гласуването.

Малката националистическа партия "Елините" е създадена през 2020 г. от Илиас Касидиарис, 42-годишен бивш говорител и депутат от неонацистката партия "Златна зора", няколко месеца преди да бъде изпратен в затвора.

Гърция спряла 260 000 нелегални мигранти, арестувала 1500 трафиканти за 2022 г.

Гърция спряла 260 000 нелегални мигранти, арестувала 1500 трафиканти за 2022 г.

Атина поиска от ЕС повече солидарност за миграцията

Касидиарис е сред няколкото високопоставени членове на "Златна зора", които получиха тежки присъди за лишаване от свобода през октомври 2020 г. от съд, който обяви неонацистката партия за престъпна организация.

Той е сред близо 60-те членове на "Златна зора", които бяха осъдени през 2020 г. за убийството на антифашисткия рапър Павлос Фисас и други престъпления, включително убийство, нападение и ръководене на престъпна организация.

Горещо настроеният бивш учен в областта на храните - който беше депутат от 2012 до 2019 г. - беше осъден на 13,5 години зад решетките.

Това обаче не му попречи да проповядва на своите поддръжници чрез гласови съобщения от затвора и да управлява канал в YouTube с над 120 000 последователи.

Друг бивш депутат от "Златна зора", Константинос Барбарусис, и няколко действащи и пенсионирани армейски офицери са сред кадрите на новата партия "Елада".

Партията се изкачва нагоре в социологическите проучвания и сега изглежда, че е способна да достигне три процента - минимума, необходим за влизане в парламента.

Изборите в Гърция са планирани да се проведат до лятото, но могат да се състоят още през април.

Проучване на компанията "Марк" от миналата седмица показа, че близо 74% от анкетираните искат партията на Касидиарис да не участва в изборите.

Но Никос Аливизатос, един от най-големите експерти по конституционно право в страната, заяви пред АФП, че либералната демокрация "трябва да толерира този вид (фашистки) партии, както и малки леви партии, които се позовават на пролетарската диктатура".

В сряда основният опозиционен лидер Алексис Ципрас предупреди парламента, че новият закон може да активизира и "да даде сериозен тласък на неонацистите".

Прокуратурата в Гърция настоява за по-тежки присъди за "Златна зора"

Прокуратурата в Гърция настоява за по-тежки присъди за "Златна зора"

Настоява за присъда от 15 години затвор

Партията "Елада" нарече новия закон противоконституционен и планира да го оспори.

Касидиарис - който дава уроци по уличен бой на новобранци от "Златна зора" - стана известен през 2012 г., след като удари депутатка от комунистическата партия по време на токшоу.

Снимки, направени на плаж преди десет години, го показват с голяма татуировка със свастика на лявото му рамо.

Златна зора съществуваше в периферията на гръцката политика до дълговата криза в страната през 2010 г.

Тя се възползва от обществения гняв срещу имиграцията и строгите икономии, като през 2012 г. влезе за първи път в парламента, а по-късно се превърна в третата най-мощна политическа сила в страната.