Като част от усилията за изграждане на солидна стена на имунитет срещу Covid-19, правителството обмисля поредица от мерки и допълнителни стимули за ускоряване на ваксинациите, съобщи в. "Катимерини".

Политиката на правителството ще предвижда, че хората просто ще трябва да представят сертификат за ваксинация, за да могат свободно да влизат в ресторанти, барове, кина, театри, места за забавление, както и транспортни средства, като самолети и кораби.

Тези, които нямат посочения сертификат, ще трябва да представят отрицателен молекулярен, бърз или самотест за достъп до тези места.

Последният вариант ще включва чести неудобства, но също така и значителни финансови разходи, тъй като тестовете няма да се предоставят безплатно от държавата за целите на свободното време.

Имайки предвид тези ограничения, животът по същество ще бъде по-труден за онези, които изберат да не бъдат ваксинирани, въпреки че няма да има изрична забрана, която да им забранява да влизат на закрити места.

Гърция премахва Covid мерките от 14 май

Гърция премахва Covid мерките от 14 май

Но туристите трябва да носят сертифика за ваксина или отрицателен тест

Нещо повече, с оглед на идващата есен, когато метеорологичните условия са по-благоприятни за разпространението на коронавируса, правителството търси допълнителни начини да гарантира, че обществеността е защитена и стената на имунитета продължава да се поддържа.

Те включват задължителни ваксинации за здравни работници, както и за персонал в старчески домове. Онези, които откажат, ще бъдат отстранени или пуснати в неплатен отпуск.

Също до есента правителството очаква да има по-добра цялостна картина на още три разгръщащи се събития, които ще повлияят на стратегията му в борбата срещу коронавируса през следващата година.

Преди всичко ще станат достъпни резултатите от изследването на възможните ваксинации за лица под 18 години, докато ще бъде изяснено кога трябва да се прилагат повторни ваксинации с оглед на новата година.

Очаква се още информация за това дали следващото поколение ваксини ще бъде по-опростено, така че да могат да се прилагат в клиники и аптеки, или ще трябва да се разработи нова програма за ваксинация.